HTML

Ezt nemrég kaptam egy haveromtól

2014.02.09. 20:59 John és én...

Az angol nyelv tanulásakor kiemelkedően fontos szerepe van a helyes angol kiejtésnek. Nem elégedhetsz meg csak az angol szavak alakjának és a jelentésének megtanulásával, hanem minden egyes angol szónak jól kell tudnod a kiejtését is.

Az angol hangok NEM egyeznek meg a magyar hangokkal!
Így nem is tudjuk magyar betűkkel leírni egy angol szó kiejtését. Ehhez nyújt megoldást számunkra a kiejtési, fonetikus betűk használata.

Az angolban hozzávetőlegesen 45 hangzó van, és ezt mindössze 26 betűvel írják le.

Nagy előny, amikor tanulsz egy angol szót, és már tudod, hogy miként kell elolvasni a fonetikus jeleket, akkor nincs is igazán szükséged egy angoltanárra, aki elmondja neked, miként kell azt az adott angol szót kiejteni.

A helyes kiejtést elég csak egyszer megtanulnod, és onnantól kezdve ki tudod olvasni a szavak kiejtését a szótárból.

Sajnos nem igaz, hogy nem szükséges már az elején jól kiejtened az éppen megtanulandó angol szót. Mivel, ha rosszul tanulsz meg egy angol szót első alkalommal, akkor ismét meg kell majd tanulnod helyesen.

Ha helytelenül tanulod meg egy angol szó kiejtését, akkor azt maximum ki tudod olvasni, viszont nem fogják megérteni, amikor kiejted, és ami ugyancsak rossz hír, hogy nem fogod tudni megérteni sem, amikor mondják neked.

Az angolban számos olyan szó van, ami ha helytelenül ejtesz ki, akkor teljesen mást jelent. Vagyis már egy másik szó az, amit kimondtál.

Felmerülhet benned a kérdés: jó-jó de nekem anyanyelvi szintű angol tanárom van?
Ha ez a helyzet, akkor nyilván ő jól ejti ki a szavakat!

Viszont, hogy Ő jól tudja kiejteni az angol szavakat nem garantált, hogy ezt te is meg fogod tudni tenni. Nem visszautánozni kell!

Ha te profi vagy abban, hogy szinte bármilyen hallott hangot vagy bárkinek a beszédét nagyon könnyen és pontosan le tudod utánozni, akkor magától értetődik, hogy ez a tanfolyam nem neked való!

Vajon az angol tanár elmagyarázta már az oktatás elején a különbséget a magyar és angol hangok kiejtése közti különbségre?
Egy példa: vagyük a magyar NAGY szót, mit mond erre az angol: több dolgot is hallottam már mondjuk NAGI vagy NADZSI, stb.

Ők is csak az alapján próbálják kiejteni a magyar szavakat, ahogy hallották és nagytöbbségük nem profi hangutánzó. Képzeld el, hogy ha nem ejted jól ki az angol szavakat, akkor nekik is úgy hangzik, mint neked a NADZSI a NAGY helyett, nem túl bíztató, ugye?

Ezt az angol kiejtés megtanulási módszert nem is egy nyelviskola használja eredményesen, mi több van olyan iskola is, ahol a nyelvtanárnak pályázó már diplomás angoltanárok is elvégzik ezt a kis képzést!
Ebből könnyen következik, hogy ez egy nagyon fontos részt, amit már az első néhány órában át kéne adniuk minden egyes nyelvtanulójuknak.

Milyen hasznod származhat ebből?

  • megtanulhatod az összes angol hangzó kiejtését

  • megtanulhatod könnyen kiolvasni a szótárban lévő fonetikus jeleket

  • megismerheted néhány további fontos dolgot, pl. a hangsúly fontosságát

  • felgyorsíthatod az angol nyelv tanulásomat

  • nem teszed magad nevetségessé az érthetetlen vagy viccesen hangzó fonetikus angol kiejtéssel

Ez a tudás nagyon hasznos!!!

Csácsumi! És ne hagyd magad!

Bence

Szólj hozzá!

Címkék: abc német definíció technika angol szavak hang felismerés jelek szórend sorrend szótag kiejtés fonetika hangsúly megismerni szófajok képzése Magyar B2 A0 rövid magánhangzók hosszú magánhangzók kettős hangzók néma hangszálas mássalhangzók rezgő hangszálas mássalhangzók más hangzók nyelvtana

A bejegyzés trackback címe:

https://your-blog-title.blog.hu/api/trackback/id/tr525806864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása